Hokbezoek aan Winkel en Omstreken

Bezoek aan Winkel en OmstrekenAansluitend aan het hokbezoek van fokkers van Winkel en Omstreken, die vorig jaar een bezoek brachten aan fokkers van Nieuwkoop, hebben we zaterdag 18 juni 2011 een tegenbezoek gebracht aan onze vrienden in Winkel.
Het weer was bij de start in de ochtend wat regenachtig wat echter de sfeer niet benadeelde.

Om 10 uur werden we ontvangen door Cees en Anette Mul, die ons voor de rest van de dag ook begeleidden. Een warme ontvangst met koffie en gebak in een schitterende typische Noord Hollandse Stolpwoning met een enorme landelijk aangelegde tuin met ook fraaie bijgebouwen. Bij het zien dacht ik even aan Cottages als in Cornwall en Devon.

Opvallend was dat Anette de sturende kracht is van enkele uitgebreide kippen houderij, bijgestaan door echtgenoot Cees die ondersteunt en ook een hele goede hokkenbouwer bleek te zijn.

Bezoek aan Winkel en OmstrekenAnette is fokker van Watermaalse Baardkrielen in wel 5 verschillende kleuren. Zo mooi heb ik ze elders nog niet gezien.
Ook heeft ze Amrocks, Lakenvelders, Zijdehoenders, en kortgeleden ook gestart met moderne legkippen.
Dit omdat de huisverkoop van scharreleitjes steeds succesvoller verloopt. Grappig een doos met verschillende kleuren eitjes, ook nog eens van verschillend formaat.

Vervolgens naar een fokker van Vlaamse reuzen in konijngrijs en ijzergrauw (G. Laan) van prima kwaliteit ondergebracht op de boerderij van zijn broer, die o.a. Texelse schapen fokt met een enorme bevleesdheid.
Daarna naar bestuurlid Sjaak Hinke, fokker van duiven o.a. de Oudhollandse Meeuw, de Egyptische Swift en enkele andere rassen, enthousiast verteller met heel veel kennis, en bezitter van vele(soms unieke) duivenboeken.

Om 1 uur naar de Niedorp sporthal in Winkel waar ook steeds het kleindieren kampioenschap van Noord-Holland wordt gehouden, waar beheerder Joop Koorn ons een prima lunch voorzette.
Bezoek aan Winkel en OmstrekenAansluitend naar een boerderij in Nieuwe Niedorp waar Marc Lagendijk zijn konijnen Havanna’s heeft ondergebracht.
Ondanks dat hij slechts met 2 voedsters en enkele rammen fokt, weet hij prima resultaten te behalen. Wel heeft hij bij hobbyisten op verschillende plekken dieren ondergebracht om in geval van bv. ziekte dieren uit zijn eigen stam te kunnen terughalen.
Leuk was ook dat hij alles kon vertellen over de 2 melkrobots die in de grote stal stonden opgesteld, terwijl hij zelf salesmanager is bij een groot snackbedrijf.

Daarna naar Jan Bonenkamp, bewoner/eigenaar van een prachtige rustieke Noord-Hollandse woning met ook een hele grote vrij liggende tuin met prachtige oude houtopstanden.
Bezoek aan Winkel en OmstrekenBehalve Lakenvelders, Zijdehoenders, Wyandotten en prachtige witte Hagenaars duiven, heeft hij een eendensoort waar Noord-Holland trots op is. Dit is de Noord-Hollandse Krombekeend.
Hij houdt deze eenden zoals hij dat van zijn vader geleerd heeft. In de nacht trekt de gehele koppel de omliggende polder in en eten kroos, visjes en kikkertjes en alles wat van hun gading te vinden is. In de ochtend komen ze weer naar huis en worden met graan bijgevoerd, en ook om eieren te leggen. Tevens worden er enkele ganzen en witte geiten gehouden.
Jan wist een en ander heel goed voor het voetlicht te brengen, begrijpelijk van een gepensioneerd docent.

Hier werd ook de afsluiting gehouden van een voortreffelijk goed georganiseerde dag met bevlogen en gastvrije dierenliefhebbers, waar wij vanuit Nieuwkoop ons zeer thuis voelden.
Na nog een hapje en drankje werd hartelijk afscheid genomen.

Klik hier of kijk in de Foto Hoek - Evenementen 2011 om de overige foto's te bekijken.

Johan en Cor

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015