Bezoek Kleindiersportvereniging Winkel en omstreken

Op bezoek bij de kleindiersportvereniging PKV Nieuwkoop e.o. zaterdag 19 juni

Keurig op tijd, om half elf, was de delegatie van Winkel en Omstreken compleet aanwezig bij de familie Ammerlaan. Na een hartelijk ontvangst met koffie en koek vertelde Cor Ammerlaan het één en ander over zijn levensloop en zijn binding met zijn dieren waaronder In de Boomgaard van Corschapen, kippen en konijnen. Hierna werd het tijd voor een rondleiding langs de dieren en over het erf van Cor. Als eerste hebben we bij de buren van Cor de talloze zwaluwnesten onder de dakrand kunnen bewonderen. Het was de grootste kolonie zwaluwen van Nieuwkoop en omstreken. In de tuin van Cor  ontdekten we bijzondere boomsoorten waaronder de Moerbei en Walnoot waar Cor het één en ander over vertelde. Via de hoenders belandden we in de wei waar schapen rondliepen, het was een kruising tussen Texelaars en Engels ras , ze noemden ze Swifters.

Door deze kruising hadden deze schapen een hoger meerling gehalte , ze kregen makkelijker hun lammeren en gaven meer melk. Tenslotte belanden we in de konijnenafdeling. Diverse kleurdwergen in verschillende kleuren konden we hier aanschouwen. De heer Wijfje, die ons gedurende het gehele bezoek aan deze vereniging begeleidde keek af en toe al bezorgd op zijn horloge. De hoogste tijd om naar de volgende fokker te gaan.

Schapen onder boom Schapen bij Hek


-We kwamen terecht in een gigantisch kassenbedrijf bij zeer enthousiaste fokkers waaronder de hr. Gerritsma. Op weg door de kassen naar de achtergelegen weilanden waar de jonge dieren opgroeiden kwamen we langs een kippenhok waar de hr. Gerritsma ons liet kennismaken met de natuurlijke bestrijders van de bloedluis. Dit konden we van dichtbij bekijken d.m.v. een sterk vergrootglas. Je kreeg er acuut de kriebels vanBij dhr Gerritsma.

De jonge hanen hadden de beschikking over een flink grasveld om goed te kunnen uitgroeien. Om dit van dichtbij te kunnen bekijken moesten we wel even over een hek klauteren. Ondertussen vertelde de heer Gerritsma over de vogels die zich daar in de buurt ophielden. Waaronder enige roofvogels. Ook de andere weiden met hoenders van verschillende leeftijden waren na het openen en sluiten van diverse hekken en onder de afdekking van een groot net van dichtbij te bekijken. Bij dePlymouthkrielen werd nog even gewezen op de jeugdpen in de vleugels die meestal handmatig verwijderd moet worden.

Ondertussen had Johan Wijfje de broodjes opgehaald die we in de kas onder het genot van een heerlijk bakkie koffie, thee, melk en karnemelk lekker hebben opgegeten. Ondertussen genoten we van de verhalen van de heer en mevrouw Gerritsma die vertelden over de verschillende honden en de reizen met de prachtige camper die we al hadden zien staan.

Dhr. KempenaarNa deze maaltijd gingen we op weg naar de heer Kempenaar. Via een hele smalle weg en een beangstigend krakend bruggetje kwamen we bij een oude boerderij. Na een heel verhaal over zijn witte eenden hebben we ook zijn witte hoenders die hij vervroegd in de rui bracht waardoor ze in het tentoonstellings seizoen op zijn mooist waren. Langs de oprit stond een hele rij prachtige geraniums te bloeien. In de stal hield de heer Kempenaar nog wat geiten en konijnen.  Samen met Johan Wijfje bezocht deze fokker diverse tentoonstellingen en ze namen dan ook de dieren van andere fokkers mee hoorden we.

Vlaamse ReuzenTenslotte gingen we nog naar het huisadres van onze begeleider Johan Wijfje, waar het even duurde voordat we het erf opkonden omdat de uit de kluiten gewassen herdershonden eerst even in de kennel gezet moesten worden. De dochters van Johan lieten enthousiast ‘hun eigen’ konijnen met de namen patatje en ijsje zien. De konijnen kregen allemaal namen van dingen die ze lekker vonden. Onder de grote parasol tussen de konijnen, kippen en duiven kregen we nog een heerlijk kopje koffie. Na de kleurdwergen kregen we nog uitleg over de Kleinzilver en uiteindelijk kwamen er ook nog Vlaamse reuzen op tafel waaronder één exemplaar die oorspronkelijk door Piet Huygens was gefokt.

Na nog even gezellig napraten was het echt de hoogste tijd om te vertrekken. We hadden een hele leuke dag gehad en genoten van de verhalen van de fokkers en de vele dieren die we hadden gezien.

                                                                                 Cees en Anette Mul

PS we hebben nog een recept meegekregen van dhr. Gerritsma: Vitaminestoot voor Hoenders. Lees hier het recept.

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015