Gerben Stigter

Hallo,

ik ben Gerben Stigter 37 jaar en woonachtig in Zevenhoven.
Sinds begin jaren negentig ben ik lid van de pluimvee vereniging Nieuwkoop en Omstreken. Ik fok zijdehoenkrielen zonder baard en angorakonijnen.
Als jongen van 14 jaar kwam ik via Mw. Langereis in contact met het zijdehoen en het angorakonijn. Zij was lid van N.O. en stuurde toen ook zijdehoenders in op de tentoonstelling.
Ik hielp haar met het showklaar maken waar ik straks wat over zal vertellen.
Zelf begon ik toen ook met het fokken van angora's en stuurde op haar naam wel eens een konijn in. Doordat ik ging studeren en het druk had met uitgaan stopte ik met de kippen en konijnen.

In 1992, toen ik een paar jaar in Zevenhoven woonde, begon het toch weer te kriebelen en al gauw had ik weer een hok en kwamen daar weer zijdehoenders in.
Van Mw. Langereis, die inmiddels in Brabant woont, kreeg ik 5 kuikens. Ik had het geluk dat het 1 haan en 4 hennen waren. Een jaar later kwamen de eerste zelfgefokte kuikens.
In het najaar stuurde ik deze in en haalde in Nieuwkoop goede predikaten.
Inmiddels was ik ook lid van de zijdehoenclub geworden. Deze hield in Middelburg zijn clubshow en stuurde ik dezelfde kippen op deze show in.
Met hoge verwachting toog ik naar Middelburg maar werd gestraft met allemaal onvoldoendes. Wat bleek, het zijdehoenkriel mocht vanaf dat jaar geen kamdoorns meer hebben en die van mij hadden deze wel.
Toch raakte ik niet gedemotiveerd, want ik kreeg gelijk hulp aangeboden van andere zijdehoenfokkers. Binnen twee jaar had ik de kamdoorns weggefokt.
Het zijdehoenkriel is in de jaren zestig gefokt uit het grote zijdehoen en andere krielrassen. Het grote zijdehoen komt oorspronkelijk uit China en wordt daar als delicatesse beschouwd.
Vooral medicinale werking wordt het zijdehoen toevertrouwd. Zieke mensen krijgen bouillon getrokken van zijdehoen. In een Chinese apotheek kun je zelfs zijdehoentabletten kopen. Deze zijn gemaakt van de gemalen botten van het hoen.
Het zijdehoenkriel is niet zo heel makkelijk te fokken. Dit komt vooral doordat het in plaats van vier, vijf tenen heeft. De vijfde teen kent veel plaatsingsfouten en dit betekent veel selectie.
Zelfs in mijn doorgefokte stam komen af en toe nog kuikens voor met vier of zes tenen.
De zijdevederigheid geeft niet zoveel problemen, deze wordt overigens veroorzaakt doordat de veervanen ontbreken.
Wit, zwart en meerzomig patrijs zijn de erkende kleuren. Deze kleuren fok ik ook. Ik ben ook bezig met de zilverpatrijs. Deze kleur hoop ik ooit erkend te krijgen maar zal nog wel wat jaartjes duren. De regels voor erkenning zijn streng maar het is een uitdaging.
Ik ga meestal naar vijf a zes tentoonstellingen per jaar. De kippen worden voor de tentoonstelling gewassen met babyshampoo en daarna droog geföhnd. Dit föhnen is echt noodzakelijk omdat ze anders geen mooie bolle vorm krijgen. Ik was de kippen meestal op de dag van inkooien.

Zoals ik al schreef ben ik ook lid van de zijdehoenclub. Dit is een enthousiaste groep mensen bestaande uit ongeveer 25 fokkers en 100 liefhebbers van het zijdehoen.
Ik ben sinds enige jaren penningmeester en doe de redactie van het clubblad. Het clubblad komt drie keer per jaar uit.
Verder organiseren we in juni altijd een barbeque bij een van de leden thuis. De laatste zaterdag in augustus hebben we altijd de jongdierendag. Deze vindt plaats in Voorthuizen en wordt druk bezocht.
In 2001 waren er 140 zijdehoenders ingeschreven. Er komen dan twee keurmeesters en de fokkers kunnen dan met hen meningen uitwisselen.
In november hebben we altijd een clubshow die elk jaar op een tentoonstelling ergens in het land wordt ondergebracht.

Sinds drie jaar ben ik ook weer begonnen met het fokken van angorakonijnen. Ik heb nog niet veel geshowd met de konijnen omdat het een moeilijke klus is. Het lange haar vergt de laatste maand voor de tentoonstelling veel onderhoud anders gaat het klitten.
Het angorakonijn is een op en top produktiedier. Ze zijn gefokt voor de produktie van wol.
De wol heeft een enorm isolerend vermogen en werd daarom vroeger veel gebruikt om onderkleding van te maken. Vooral in het leger werd dit veel gebruikt. Tegenwoordig wordt in Nederland alleen de wol nog gebruikt door liefhebbers. Echter in China is er een hele angora﷓industrie.
Het angorakonijn moet elke drie maanden geknipt worden, de wol is dan zes centimeter lang. Voor de tentoonstelling was het altijd zo dat de wol acht centimeter moest zijn. Deze lengte wordt vier maanden na de knipbeurt bereikt. Sinds vorig jaar wordt een lengte van minimaal zes centimeter vereist. Het is daardoor iets makkelijker geworden om de dieren showklaar te krijgen.
Ik fok witte angora's met blauwe ogen. Deze kleur is al een aantal jaren erkend maar werd op zeer kleine schaal gefokt. Het was daarom ook erg moeilijk dieren te kopen. Ook was er een probleem met inteelt. Van een fokster die er mee stopte kreeg ik een witte voedster en een bonte ram.
Als je een witte blauwoog kruist aan een witte met rode ogen krijg je altijd bonte jongen. Kruis je een bont jong terug aan de witte blauwoog vader of moeder dan krijg je vijftig procent wit blauwoog en vijftig procent bonte jongen.
Met de twee dieren die ik had gekregen was de basis om een stam op te bouwen te klein. Ik ging op zoek naar andere blauwogen. Na lange zoeken kwam ik in Duitsland terecht. In Duitsland bleken maar twee fokkers te wonen. De ene fokker had geen dieren te koop maar de ander had een ram. Ik had graag ook een voedster gehad maar door gezondheidsredenen had de fokster die niet. Ik wilde de ram graag hebben maar we moesten dan helemaal naar Weimar.
Weimar is gelegen in voormalig Oost﷓Duitsland. Met mijn partner ben ik naar Weimar getogen.
We hadden via internet een hotel geboekt en hebben twee dagen in Weimar vertoefd. Het is een mooie oude stad waar Goethe lang heeft gewoond.
We hebben de ram in september 2001 gehaald en inmiddels heeft een dochter van hem twee witte blauwogen in het nest.
Ik hoop dat ik dit jaar de eerste blauwogen kan laten zien op de tentoonstelling.


Gerben Stigter.
Zevenhoven

 

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015