Razende Reporter Deel 8

<strong >Van uw Razende Reporter!!!

Beste vrienden van de Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging Nieuwkoop en Omstreken.
Zoals ik in mijn vorig verhaal al vertelde, zou ik in dit verhaal terug komen op de Aar, Rijn en Gouweshow 2009.
En in het bijzonder de Keurdag en de dagen die er op volgden.

Maar eerst de Keurdag: die is goed verlopen, maar we moesten er ‘s morgens wel heel vroeg zijn hoor.
We werden verwacht om 8:30 uur voor een bakkie koffie en een plakkie cake en een uitleg wie bij wie ingedeeld was en wie er een aandrager was.
Ik zelf kreeg de opdracht om de keuringskaarten op te halen bij de keurmeesters en die boven af te leveren. Na het invoeren in de computer door Johan, mocht ik ze daarna aan de kooien hangen en weer nieuwe keurlijsten ophalen en zo verder en zo verder.
Om klokslag 9:07uur begonnen we met het klaar maken van de keuring en om 9:12 uur stonden de eerste beesten op de tafel voor weer een spannende dag in het leven van het konijn, duif, eend, cavia en kip.

RR0801Ik werd meteen gevraagd door Marco en Cor (het barpersoneel) om hen te assisteren met het bijvullen van de koelkasten en het zetten van de nieuwe koffie voor in de koffiebreak en het aan snijden van de cake en zo.
Na mijn werkzaamheden daar, ben ik eens gaan kijken naar mijn prijswinnaars in spè en daarna ben ik even gaan kijken bij de diverse keurmeesters; heb ik meteen diverse keuringsrapporten opgehaald en bij Johan gebracht.

Ik dacht altijd dat het bij een keuring heel stijf en recht er aan toeging maar hier zag ik dat de keurmeesters heel sociaal met de schrijvers omgingen en ook nog tijd hadden om een praatje te maken met de aandragers.
Er ontstond een gezellige sfeer waarin ik me best wel thuis voelde en waar ik me met plezier in ronddolde.
Na de eerste koffiebreak ging alles op dezelfde voet verder. Ik ging maar weer eens naar mijn konijntjes om te zien hoelang het nog duurde voor dat zij op tafel kwamen en hoe de tot nu toe gekeurde konijnen hadden gescoord en hoe zij er uit zagen en hoe mijn kansen lagen in dit veld.
Ik zag dat er goede predicaten waren uitgedeeld, dus de moed begon al een beetje in mijn schoen te zakken want zijn zagen er bijna het zelfde uit dus een echte kampioen zat er niet in.

Onder tussen was het alweer half een geworden en werden de keurmeesters gevraagd om het laatste dier te keuren en om daarna zich bij de bar te vervoegen voor een versnapering en daarna de maaltijd te nuttigen.
De maaltijd was net zoals de voor gaande jaren een Chinese maaltijd en hij sprak zeer tot de verbeelding van de eters, want er werd veel en goed van gegeten. RR0802Er bleef nog wel veel over maar bij navraag had men genoeg gegeten en had het ook nog iedereen heel goed gesmaakt.

Na de maaltijd was het om 13.30 uur weer tijd om de keuring te hervatten en ik begon eerst met het assisteren van het barpersoneel en daarna ben ik weer keuringsrapporten gaan ophalen en weer keuringsrapporten op hangen bij de kooien.
Hoe later het werd hoe meer keurmeester aan de afronding begonnen en aan het eind moeten de keurmeesters van de konijnen ook nog eens gaan kijken wie de mooiste van de Show is geworden en wie er op 1 na de mooiste is geworden.
De keurmeesters gaan dan ook de mooiste van de andere keurmeesters bekijken en vlug keuren en dan gaan zij vanuit 3 konijnen de mooiste en de mooiste op 1 na kiezen.
Het was nog even een spannend gebeuren maar helaas deden mijn konijn niet mee hieraan, maar het konijn van Cor Ammerlaan werd gekozen als mooiste van de show en dat is toch wel een felicitatie waard dacht ik zo.

RR0803’S middags om 5 uur was de eind uitslag bekend. Er waren 4 personen die een U hadden gekregen van de keurmeesters en dat schijnt een unicum te zijn dat er zoveel op de 600 dieren vallen dus daarmee kan Nieuwkoop zich gelukkig prijzen. Vooral omdat 2 van die U's van twee clubleden zijn en daar mag Nieuwkoop zich helemaal gelukkig bij voelen.
De ene U werd toegekend aan Cor Ammerlaan voor zijn konijn (Midden Blauw Marter) dat de beste van de show was en de andere U werd toegekend aan Cees-Jan Kempenaar voor zijn Hoender (Leghorn Amerikaans Type).
Mijn beesten hadden ook heel goed hun best gedaan want mijn Rus-tekening Blauw Konijn heeft een 1ZG gehaald met 92,5 punten en mijn Midden Blauw Marter heeft een 1F gehaald met 95 punten.
Ik was er zeer tevreden mee en als dank heb ik mijn konijntjes een extra groot stuk wortel gegeven.
Vol van vreugde kwam ik ’s avonds thuis en heb na het verhaal ik geuren en kleuren aan mijn vrouw vertelde te hebben mijn zelf getrakteerd op een goed glaasje port.

De volgende dag werden wij (de vaste ploeg van de show) weer ter plaatsen verzocht te komen om de show verder af te bouwen en om de zaak aan te vegen, het Rad van Avontuur op te bouwen en verder wat er nog te spraken kwam.
Maar zo als het een goede ploeg betaamt, begonnen wij natuurlijk met een bakkie koffie en een verhaal met hoe wij allemaal de keurdag hadden gevonden. Hierna zijn wij begonnen met het voeren van de beestjes en met het aanvegen van de hal en met het bijstrooien van de konijnen.
Daarna zijn wij begonnen met het afrokken van de kooien, ik zie jullie nu kijken met een gezicht van “wat is in vredesnaam, afrokken”. Met afrokken wordt bedoeld, de ruimte die zit tussen de kooi en de grond, afsluiten met plastik, zodat het er allemaal heel mooi uitziet en je de verzend kisten niet zo ziet staan. rr0804
Toen wij daar mee klaar waren zijn wij wederom naar Johan gelopen en gevraagd wat er nog meer gedaan moest worden, daar kwamen wij met een waslijst weer vandaan zeg…….
De vloer moest aangeveegd worden, op de kooien moesten plankjes gelegd worden zodat er plantjes opgezet konden worden, de tafels en stoelen op het terras moesten goed gezet en leuk verdeeld worden, alle spullen die niet meer nodig waren moesten opgeruimd en netjes bij elkaar gezet worden, op de kooien moesten briefjes worden gehangen met de soort van het beest dat er in de kooi zat.
Toen wij hier allemaal mee klaar waren was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Het was alweer etenstijd en in de middag kwamen wij weer bij elkaar om het prijzen geld in de enveloppen te doen en de bekers voor de prijs winnaars klaar te zetten en het boven een beetje aan kant te brengen.
Ik moet je zeggen, ik had nooit gedacht dat er zo veel bij komt kijken om een show te organiseren. Mijn petje gaat toch eigenlijk toch wel heel diep af hoor, hier zit toch meer achter dan dat ik ooit had durven dromen.

Maar wie A zegt moet ook B zeggen, ik had beloofd om bij alles aanwezig te zijn dus ik stoof in de middag wederom naar de show locatie om mij daar weer nuttig te maken.
We zijn eerst begonnen met het prijzengeld in enveloppen te stoppen, daarna hebben wij de bekers voor de prijs winnaars uit gezocht en gerangschikt. Daarna hebben wij met vereende krachten het secretariaat aan kant gebracht. Na deze arbeid was het alweer tijd voor een bakkie koffie en als je er aan toen was wat sterkers.
Ik was er zeker alweer aan toen na zo’n dag dus ik heb mij zelf getrakteerd op een lekker koud biertje.
Onder het genot van de versnapering kwam Johan binnen met de Catalogussen. Dus daar werd eigenlijk rijkhalsent naar uitgekeken.
Een ieder die aanwezig was storten zich op de catalogus om zijn resultaten met die van zijn naaste concurrenten te vergelijken.
Ik zelf vond het leuk om eens te kijken wat mijn konijntjes hadden gedaan over het geheel van alle kleurdwerg inzendingen. En ik moet je zeggen dat ik daar heel mooi tussen viel hoor want van de 7 inzendingen stond ik toch mooi 3e. Dat is als je alle predicaten bij elkaar telt qua punten, dit deelt door het aantal beesten dat je ingezonden hebt.
Dus weer had ik een goed gevoel over deze show en mijn vermoeidheid die ik licht begon te voelen verdween weer als sneeuw voor de zon.

RR0805Over de prijs uitreiking valt niet veel te vertellen want daar was iedereen toch wel bij dacht ik zo???
En over de show dagen hoef ik ook niets te vertellen want hier zag ik ook steeds de zelfde gezichten waarvan ik dacht: dat zijn fokkers dus die weten hoe zo’n showdag er uit ziet.

Op de twee showdagen zag ik Ed ook steeds meer gaan glimmen want op deze dagen moet hij toch weer de inkomsten van show binnen slepen.
Ik weet dat het steeds moeilijker wordt want de Adverteerders stoppen met hun advertentie, leden zeggen op, maar de broodnodige kosten om zo’n show te organiseren die blijven maar stijgen.
Hier zit af en toe een penningmeester mee te stoeien maar nu zag ik hem glunderen, dus dit zat wel goed gokte ik.

Aan het eind van de tweede dag, de zaterdag, was om 17:30 uur de show aan zijn einde gekomen.
Iedereen begon zijn beestjes uit te kooien dus ben ik er ook maar mee begonnen. Na een half uur stonden wij weer in een lege hal met alleen de kooien en de rommel die ons herinnerden aan wederom een geweldige show.
Hier begon nu het grote gevecht met de tijd en de rommel maar ik was er zeker van dat wij als winnaar er uit zouden komen dus staken wij de handen uit de mouwen. Na ongeveer een uurtje flink doorpoten bij alle kooien alle zijattributen al op geruimd en de helft van de kooien stonden alweer op een stapel.

RR0806Wederom een uurtje later waren alle kooien al netjes opgeruimd en waren wij druk bezig om het stro en het schrapsel ik de containers te scheppen.
Hier werden wij ruw gestoord met de opmerking, het eten staat klaar, wie honger heeft kan aanschuiven. Hierin vonden zijn flinke aftrek want de bar was ook al bijna weg maar zij zagen toch nog kans om een goede broodmaaltijd op tafel te zetten. Na nog een uurtje werken was er niks meer van een Aar, Rijn en Gouwe show te bekennen en de volgende dag zouden Johan, Ed en Joop terugkomen om de spullen van deze Show naar de stalling te brengen.

Ik hoop dat jullie nu een redelijk overzicht hebben gekregen wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een middel- grote show in het mooie pittoreske Nieuwkoop.

 

Uw vermoeide Razende Reporter!!

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015