Razende Reporter Deel 10

Goeden dag vrolijke vrienden van de Pluimvee- en Konijnenfokkers Vereniging Nieuwkoop en Omstreken.
Hier wederom een kort verslag van mijn bevindingen met mijn konijntjes en de vereniging.
Want ja, het is weer druk met de vereniging, zo is er weer een Tafelkeuring geweest. Aarlanderveen vroeg in de moergen

Wij van onze vereniging noemen de dag “de Jongdierendag” en dan worden alle beestjes die dit jaar geboren zijn, en waar wij zo hard aan gewerkt hebben om ze groot te krijgen voor het eerst gekeurd worden.
Nu is vandaag de grote dag en ik zit nu hier op de jongdierendag te typen zodat jullie het uit eerste hand weten hoe het er hier aan toe gaat.

Gisteren ben ik ook even hier geweest en hebben wij “Johan, Ed, Marcel, Cees-Jan en ik” de ruimte in orde gemaakt, zodat we vandaag hier niet zo erg vroeg hoefde te zijn.
Nou ja, niet vroeg, we werden toch alweer ’s morgens om 8 uur verwacht aanwezig te zijn. Het was zo vroeg dat de mist nog niet was opgetrokken in de weilanden, dus het was naar ons gevoel eigelijk gewoon nog nacht.
We begonnen wel met een bakkie koffie dus het was niet zo heel erg, en we moesten alleen maar de stoelen nog neer te zetten en de keurmeesters te verwelkomen, en als dit het enige is, dan stond mij een rustige dag te wachten…
Het is nu ondertussen 11 uur geworden en we hebben net de eerste koffie ronde gehad en we zijn nu alweer driftig aan het keuren geslagen.
Ed de Jong heeft de financiën weer onder controle en zijn beestje is nog niet gekeurd, maar dit gaat volgens hem nog wel gebeuren.

Kijken naar de dekkleurEr zijn hier ook 5 keurmeesters aanwezig, A. Hertogh en A. Drongelen voor de konijnen, M. Griekspoor en R.C.H. v.d. Kerkhof voor de hoenders en dwerghoenders en Dhr. Wijsman voor de sierduiven.
Deze heren zijn nu lekker bezig en ik ben net even langs gelopen en volgens de keurmeesters zijn de beestjes zeer goed van conditie.

Er zijn vandaag 189 beesten aanwezig met wel 19 leden. Ook kwam Dhr P.S.G. Pieterse langs bij mij met een leuk stukje over kippen en dit staat ook ergens in deze website.
Als u nu ook toevallig nog iets leuks vindt in een of ander blad, dan kunt u dit door zenden en/of aan brengen bij Ed de Jong. Dan zorgt hij er voor dat ze dit ook in het clubblad en op de website plaatsen, dan komt ook uw naam in het blad of op de website te staan. Dat is toch ook wel weer eens leuk voor u, en dan hoeven zij “de redactieleden” niet steeds te vogelen wat er dit keer weer in moet komen.
Ook onze huis fotograaf is weer aanwezig om diverse leuke plaatjes te schieten voor op de website en ook voor in het clubblad dus zelfs daar is aan gedacht.
U ziet, zelfs aan de bezoekers van onze website wordt gedacht, er komt meer bij kijken bij het organiseren van zo’n jongdierendag.

Noteren van de bevindingenDhr. F. Balvers is ook aanwezig hier, en ik hoop hem straks ook nog even te strikken voor een interview om jullie eens te laten lezen hoe en wat het inhoud van het tatoeëren?
Nu heeft hij er eventjes geen tijd voor want hij heeft het vrij druk met het schrijven bij een keurmeester.
Bij de andere keurmeester van de konijnen, Dhr. Hertogh, mag ik nu opdraven om mijn beestjes te laten zien en om te luisteren hoe ik heb gefokt dit jaar………

Zo ik ben terug en ik ben eigenlijk niet zo blij?!?!?!
Ik heb een G 92 punten en een ZG 95 punten, dus eigenlijk hebben ze het niet zo goed gegaan.
Maar helaas voor Ed, hij heeft helemaal niet zo goed gegaan, zijn konijntje heeft maar 1 balzak dus daar voor heeft hij een 0 gekregen. Volgens Ed kan hij nu helemaal niks meer met het konijn dus waarschijnlijk brengt hij hem a.s. maandag meteen naar Rijnbeek voor de verkoop aan een andere eigenaar.

Het is nu reeds later en ik zit hier samen met Frans Balvers en ik stel hem de volgende vragen?
d.R.R. is de Razende Reporter! F.B. is Frans BalversFrans Balvers
d. R.R.: Hoe bent u Tatoeëerder Geworden??
F.B.: Toen ik in de combinatie Pels en Veer zat, waren wij op een Vergadering van Nieuwkoop en Omstreken en daar kwam ter spraken dat ze zaten te springen om een tatoeerder. Ook bij de vereniging “Ons Belang” hadden ze er een nodig dus ben ik maar opgestaan om tatoeëeder te worden.
d.R.R.: Bent u ook officieel benoemd door b.v. de NKB,KLN?
F.B.: Niet benoemd, je hoefde alleen maar te zeggen dat jij het wordt, daarmee is voor de KLN (voorheen NKB) de kous af.
d.R.R.: Was het vroeger hetzelfde tatoeëren als vandaag de dag?
F.B.: Er is in de jaren niks verandert, alleen de tang waarmee je de nr. in de oren knijpt is iets verandert, verder niks.
d.R.R.: Heeft u nog les moeten volgen om tatoeëerder te worden?
F.B.: Dat is niet mogelijk, het is alleen opletten bij een andere tatoeëeder en dan moet je het zelf maar proberen en doen.
d.R.R.: Hoeveel dieren heeft u dit jaar getatoeëerd?
F.B.: Ik heb tot nu toe 151 dieren getatoeëerd.
d.R.R.: Tot welke leeftijd mag u het blijven doen, of zit er geen leeftijd limiet aan vast?
F.B.: Er is geen leeftijd aan gebonden, ik gaat door tot ik niet meer voldoende knijpkracht kan produceren om het nr. in het oor te knippen.
d.R.R.: Wat moet u precies doorgeven en aan wie?
F.B.: De oornummers moeten naar het Merkenbureau van het Kleindier Liefhebbers Nederland gezonden worden. Vroeger moest dat naar de Nederlandse KonijnenBond.
d.R.R.: Bij welke verenigingen tatoeëert u nu?
F.B.: Ik tatoeëer nu bij Keindier Sport “Ons Belang” en “P.K.V. Nieuwkoop & Omstreken”
d.R.R.: Heeft u wel eens medelijden met de diertjes die u tatoeëert?
F.B.: Ik heb geen medelijden met de diertjes want na een halve minuut zijn ze het gevoel toch weer kwijt.
d.R.R.: Dus ik kan eigenlijk ook tatoeëerder worden??
F.B.: Iedereen kan het worden je moet alleen met konijnen omgaan. Je moet resoluut tewerk gaan en niet te bang zijn. Bij grote rassen kan je een bloedbaan zien, als je er iets naast knipt gaat alles goed, maar bij kleur maakt het niets uit. Vroeger moest je stoppen bij de maand 9 nu mag je door nummeren maar ze krijgen allemaal maand 9 nummer.
d.R.R.: Hartelijk dank voor dit interview.
F.B.: Graag gedaan. Dhr. Wijsman

 

Zo, de Jongdier keuring is nu achter de rug en nu zitten wij nog even na te praten en daarbij nemen de winnaars nog even wat te drinken en wij van de organisatie ruimen de spullen een beetje op.
Dinsdagavond wordt de rest wel opgeruimt en de spullen worden weer naar de stalling gebracht. En dan zijn wij bijna alweer klaar om naar de Aar, Rijn en Gouweshow uit te werken.

Alleen moeten jullie nu nog even de uitslagen weten die behaalt zijn bij onze Jongdieren dag:

1/ Taart J. v Lith voor het mooiste konijn 1-2-of 3 maanden.
2/ Cake H. Pieterse voor het mooiste konijn 1-2-of 3 maanden op 1 na.
3/ Taart C. Ammerlaan voor het mooiste konijn 4-5-of 6 maanden.
4/ Cake P. Pieterse voor het mooiste konijn 4-5-of 6 maanden op 1 na.
5/ Taart Marcel Wijfje voor het mooiste konijn van een jeugd inzender.
6/ Cake B. Kroon voor het mooiste konijn op 1 na van een jeugd inzender
7/ Taart C.J. Kempenaar voor het mooiste grote hoender.
8/ Cake C. Ammerlaan voor het mooiste grote hoender op 1 na.
9/ Taart F. Verkerk voor het mooiste dwerghoender.
10/ Cake M. Slinger voor het mooiste dwerghoender op 1 na.
11/ Taart F. Verkerk voor het mooiste sierduif
12/ Cake P. Pieterse voor het mooiste sierduif op 1 na.

Hierbij wil ik alle prijswinnaars van harte feliciteren en laten we hopen dat we jullie namen bij onze grote shows wederom tegenkomen, dan heeft zo’n jongdierendag toch nog een beetje zin gehad.

Klik hier voor nog meer foto's van de Jongdieren 2010.

Tot de Volgende uitgave,

 

De Razende Reporter.

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015