Razende Reporter Deel 19

2Beste vrienden van de pluimvee- en konijnen fokkers vereniging Nieuwkoop en Omstreken.
Het jaar is al weer even bezig en de temperaturen beginnen alweer een beetje op te lopen, wanneer ik dit stukje voor het nieuwe clubblad aan het schrijven ben. Wat is er allemaal gebeurd in de afgelopen 4½ maand, nou best wel veel en laat ik daar voor zijn om alles nog een keertje de Revue te laten passeren.
Zo was er de Jaarvergadering en het jaarlijkse hokkenbezoek bij 2 van onze leden. Hieronder volgen de impressie verslagen.


Op 11 maart 2013 werd er door het bestuur de jaarvergadering gehouden, en die is eigenlijk niks als er geen leden aanwezig zijn om aan te horen wat het bestuur allemaal doet en heeft gedaan. Zo een vergadering is er ook voor om van ideeën te wisselen met het bestuur en/of om je grillen tegen het bestuur te uiten.
Gelukkig waren er tussen de 16 leden die aanwezig en er waren geen grillen. Het bestuur vertelde eerlijk waar ze mee bezig waren en wat zij de laatste 12 maanden hadden gedaan.
Toen iedereen met alles wat zij gehoord hadden, hadden ingestemd en ook nog hadden aangehoord wat het bestuur aan het doen was om het jaar 2013 tot een geweldig eind te brengen, sloot de voorzitter de vergadering.
Wat er allemaal besproken is?? We gaan met een aantal leden bij twee leden op hokken bezoek, en wel op 18 mei 2013. De jaarlijkse BBQ wordt weer georganiseerd en word dit jaar gehouden bij de Hondenclub in Nieuwkoop, en wel op 8 juni 2013. Op zaterdag 7 september 2013 wordt de Jongdierendag/tafelkeuring gehouden bij Dhr. C.J. Kempenaar in Aarlanderveen en op 11 en 12 oktober 2013 wordt de jaarlijkse Aar, Rijn en Gouweshow gehouden.
Waar dit precies gebeurd is nog niet helemaal zeker, maar wij zijn nu in gesprek met twee eigenaren voor het gebruik van hun hal.

1De 18e mei al is geweest, dus hebben wij ook het hokkenbezoek reeds gedaan en het was wederom weer een gezellig en zeer nuttig bezoek geweest.
We zijn met 8 man, te weten: Joop van Lith, Johan Wijfje, Herman Gerritsma, Ed de Jong, Frits Verkerk, Cees-Jan Kempenaar, Frans Balvers, en Theo van Hevelingen op bezoek geweest bij Theo de Graaff en bij Cor Ammerlaan.
We werden om 9 uur verwacht bij Johan Wijfje en daar werd bekeken wie er kon gaan rijden zodat wij niet met onnodig veel auto’s op de erven kwamen te staan en ook de laatste verhalen werden toen weer gedeeld met elkaar.

4

3Bij aankomst bij Theo de Graaf werden wij zeer hartelijk ontvangen door de eigenaar. Waar wij meteen de eerste uitvinding van Theo aanschouwde, een verplaatsbare volière waar de wieltjes binnen lagen. Dus wij naar binnen, en daar werd er begonnen met een overheerlijk bakkie koffie. Vers gezet door Mevr. de Graaf en dat werd maar wat graag op gedronken.
Tijdens de koffie werden wij bijgepraat over het verleden van Theo en een beetje over de verwachte toekomst. Na deze versnapering werd er begonnen met de rondleiding door zijn bedrijf, en ik moet zeggen, hij heeft het allemaal wel netje voor elkaar hoor. Bij navraag vertelde hij dat er regelmatig scholen op bezoek kwamen dus hij had alles kind vriendelijk en netjes met diverse informatie opgezet. Hij vertelde dat hij diverse Hoeders had zitten, en wel Hollandse Hoen, Welsumer, Barnevelder en de Sussex. Daarvan had hij verschillende hokken voor met op ieder hok een beschrijving voor de jeugd wat de verschillen waren, nee hij had het allemaal goed voor elkaar.
Ook liet hij ons een volgende uitvinding zien om de uitwerpselen van de hoenders op te vangen. Een simpele bak met gaas er overheen met een slaapstok er op geschroefd. Als hij er achter komt dat er luis bij de hoenders is gesignaleerd dan kan hij simpel de bak weghalen, schoonmaken en na het insmeren met olie weer terug zetten.
Dit doet hij trouwens ook wanneer de bakken twee weken hebben gestaan, anders wordt het echt een rotzooitje. Ook heeft hij slaapstokken met kleine bakjes eronder voor de olie zodat ook daar geen luis bij komt.
6Halverwege de rondleiding kwamen wij bij een andere schuur en daar zaten nog meer Hoenders die ook weer in leeftijd zaten gescheiden, een aantal buiten en het nieuwe broedsel binnen. Ook hier kregen wij een inzicht in Theo’s uitvinders drift, hij had van simpele materialen hokschoten gemaakt die hij in- en uitelkaar kon schroeven wanneer hij meer of minder hokken nodig heeft. Ook buiten zaten hoenders in hokken die door Theo op ingenieuze wijze in elkaar zet waren. Ook had hij een simpele manier gevonden om de hoenders naar buiten te laten lopen, maar met dit weer van de maand mei zaten zij nog lekker binnen.
Verder hebben wij nog even de rest van het bedrijf gezien waarbij twee hele mooie paarden boxen die helaas nog nooit zijn gebruikt, maar beter mee dan om verleggen.
Op het bedrijf zaten in verschillende plekken nog koeien, maar deze waren van een ander want Theo wil weg kunnen wanneer hij wil zonder op tijd terug te komen voor zijn beesten. We hadden al veel zaken gezien en we moesten daarna nog door naar Cor Ammerlaan, we zouden vol wijsheid terug komen bij moeders de vrouw.
Na afscheid te hebben genomen van mevr. de Graaf zijn wij met zijn 9-en vertrokken naar Nieuwveensjaagpad alwaar de lunch en het bezoek aan de hokken van Cor Ammerlaan wachten.

7Na een voorspoedige rit van hoog uit 6 Kilometer kwamen wij aan bij de Familie Ammerlaan, heerlijk rustig wonend aan de Amstel. Ja, mensen er zijn mensen die het beter voor elkaar hebben dan uw Reporter maar toch zou ik niet gauw met u willen ruilen.
Ook hier werden wij ontvangen door Dhr. Ammerlaan met zijn lieftallige vrouw en werden wij verzocht binnen te treden in zijn woonkamer alwaar zijn vrouw al de kopjes voor de koffie en de heerlijke broodjes voor de lunch op tafel hadden staan. Onder het genot van een heerlijk bakkie koffie werd de lunch rustig op gegeten, en ondertussen werd er gediscussieerd over de verschillende bestuursleden van de nog diverse landelijke en provincialen verenigingen.
Toen de lunch naar binnen was gewerkt, werd het woord genomen door Cor Ammerlaan en werd in vogelvlucht verteld het hoe en hoezo van zijn kleine, maar later door ons aanschouwde mooie dieren park. Zo vertelde hij nog iets over hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, met andere fokkers van Witte Barnevelders, samen krachtig het soort voor het nageslacht te behoeden van uitsterving. En welke grote witte hoender soorten hij ervoor gebruikte om de mooie wit glans en bouw te behouden van verdwijning. Hij heeft namelijk dagen achter de Computer en met zijn neus in de boeken gezeten om uit te vinden dat het Chinese Langshans het beste erbij paste.
10Ook kwam hij er daardoor achter dat ze het ras ook hebben gebruikt bij het ontstaan van het Barnevelds Ras. Maar toen kwam het volgende probleem, vind eens een fokker van dit van oorsprong Aziatische ras.
Na veel zoeken en vragen heeft hij toch nog 1 fokker gevonden die er niet meer mee showde er van plan was om er mee te gaan stoppen, maar door Cor zijn interesse er nog vele jaren er mee door is gegaan.
Ook vertelde hij een mooi verhaal over zijn nieuwe hobby van Damascener Fokkerij, een duivensoort wat ook niet zo veel meer voor komt in Nederland. Hij vertelde honderd uit over een klein baasje wat ook er over zat te denken om er mee te stoppen en al zijn kinderen en kleinkinderen hadden geen zin om zijn hobby en levens werk voort te zetten. Hierbij had hij jammer genoeg weinig plaats voor mijn grote liefhebberij, de Konijnenfokkerij, maar ik hoopte dat het bij de rondgang van de hokken het helemaal goed zo komen.
Hij voegde daarna meteen de daad bij de gedacht van mij want wij werden uitgenodigd om buiten zijn kleine maar mooie paradijsje te bezoeken.
Als eerste zijn wij gebracht bij zijn trots, de konijnen en daar kregen wij enige uitleg over zijn manier van fokken en over zijn resultaat met zijn beestjes op de diverse shows in binnen- en buitenland. Het is altijd toch wat als je bij een andere fokker in zijn domein binnen mag treden om eigenlijk een beetje in zijn keuken van de fokkerij te mogen spieken.

8We kregen een mooie rij van hokken te zien met al veel jonge beestjes en de nesten en met vele mooie beestjes die er vrolijk en goed verzorgt bij zaten. Er werden zelfs beestjes uit de hokken gehaald en voor controle neer gezet en ik moet zeggen, toen voelde ik mij meteen weer thuis met mijn eigen beestjes.
Na dit onderdeel zijn wij naar buiten geloosd alwaar wij de jonge hoenders hebben mogen aanschouwen en ik moet zeggen, ook bij Cor heeft hij het net als bij Theo het allemaal goed voor elkaar. Ze zaten per leeftijd bij elkaar en ze waren allemaal keurig geringd en liepen op een mooi zandbed wat iedere week wordt geharkt.
Hierna werden wij gedreven naar de volwassen hoenders die het hok deelde met een oude hobby van Cor, de Witte Pauwstaart duiven. Hij had het zo gemaakt dat de duiven via een luikje aan de bovenzijde het hok konden verlaten en de Witte Barnevelders er via een luik aan de onderzijde naar buiten konden. En zeg nu zelf, de mooie witte kippen in een groen weiland is toch het mooiste gezicht voor een ras Nederlander!!!
11Na deze bezichtiging zijn wij naar de nieuwste aanwinst van Cor, de Damascener gegaan. Hiervoor heeft hij een mooi hok op het internet gevonden, en na het leeg scheppen van de hooiberg, er hadden daarvoor alleen maar schapen gelopen, een mooi onderkomen voor zijn duiven gebouwd. Ook hier zaten koppeltje te broeden en duiven en zeer sociale beestjes dus de Doffer duif ( de man dus) zat er lekker naast om zijn Duivin (de vrouw dus) gezelschap te houden.

Na deze uitgebreide rondleiding zijn wij wederom naar binnen geleid alwaar wij onder het genot van een kleine versnapering nog even de dag laten passeren door onze gedachte. Na dit alles hebben wij onze hartelijke dank uitgesproken richting Theo de Graaff en richting Cor Ammerlaan om ons een klein stukje van leven te mogen aanschouwen.
Ook hebben we er meteen over gehad dat wij de volgende hokkenbezoekdag gaan houden in het voorjaar van 2014 en deze wordt dan gehouden bij Frits Verkerk en bij ?????. De laatste weten wij nog niet maar vind jij het leuk en gezellig en wil jij wat vertellen over jouw hobby, en het verleden, heden en toekomst, dan mag jij je opgeven bij Johan Wijfje en/of bij Ed de Jong. Dan komen wij zeker een keertje langs met een aantal mede fokkers om het allemaal eens te aanschouwen.
Ik heb in ieder geval enorm genoten van deze dag en kan tegen Johan en Ed zeggen, volgend jaar ben ik er zeker weer bij!!

Tot de volgende report,

 

      “de Razende Reporter”

 

Ook dit kwam voorbij onze lenzen!!

12  14 15 
 13  9  16
 17  18  19
 20  21  5

 

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015