Razende (Chinese) Reporter Deel 11

Van uw Razende Reporter!!!

Beste vrienden van de pluimvee- en konijnen fokkers vereniging Nieuwkoop en Omstreken.
Op onze Aar, Rijn en Gouweshow kreeg ik in eens een leuk idee, ik ga eens aan een aantal fokkers vragen wat zij zoal fokken. En daar ga ik eens een verhaaltje over maken, want wat is er leuker dan om te weten, waarom bv. Gerben Stichter steeds zo'n hoge predicaten haalt met zijn Angora konijnen?? Of misschien willen jullie wel eens weten hoe het gaat als je bij een combinatie bent aan gesloten?? Hoeveel dat scheelt qua werk en/of kosten???

logoDus ik meteen de stoute schoenen aan getrokken en ben naar deze twee fokkers toe gestapt en hun mijn vraag voorgelegd, en zij waren eigenlijk wel bereid om mij een keertje te ontvangen om hun verhaal aan mij te vertellen en om mij meteen een beetje rond te lijden en hun wereldje van konijnen, kippen, cavia’s, duiven of ander soort dieren, waar zij vol overgaven prijzen proberen te winnen.


Want zoals de vaste lezers van mijn stukjes al weten, was ik al met Frans Balvers, onze tatoeerder rond de tafel gaan zitten en had hem het hemd van zijn lijf gevraagd.
Gerben en de Combinatie “Pels en Veer” hadden ook het stukje gelezen en vonden het niet erg om zo diep in hun keuken te mogen kijken. Dus daar ga ik binnenkort ook nog even langs, en wat zij te vertellen hebben kunnen jullie dan ook weer lezen in ons clubblad en op de website.

Maar nu even terug naar deze tijd want er is weer veel gebeurd de laatste drie-vier maanden. logo
Er was natuurlijk onze eigen Show waar we weer vele mooie dieren gezien hebben en waar we weer een mooie show van hebben gemaakt. Daarna was er de show in Lisse, Alphen, Aalsmeer, Boskoop, Zuid-Laren en Nieuw-Vennep.
Ikzelf ben niet naar alle shows geweest, maar ik had er zelf drie uitgekozen en heb daar met mijn diertjes een mooi predicaat in de wacht gesleept.
Mijn diertjes waren zo goed, dat ik ze met afgelopen strenge winter die er is geweest, ze lekker binnen in de schuur gezet hebt. Want, zeg nu zelf, mooie dingen hoor je netjes op te bergen en goed te verzorgen, anders gaan ze alleen maar achteruit in pracht en waarde.

logoDe show in Zuid-Laren en Nieuw-Vennep heb wel met een bezoekje geeerd, en daar heb ik na langdurig wikken en wegen besloten om er een ander konijnkleur erbij te nemen.
Waarom moet je op 1 of 2 konijnen gokken terwijl je in meerdere kleur catagorieen de prijzen kunt gaan winnen. Ik heb na lang zoeken, vergelijkingen, rondkijken en nadenken besloten dat ik Konijngrijs erbij gaat fokken, met het geluk dat ik de kleur “Lichtblauw” er ook nog uit kan krijgen. Ik heb namelijk van die 2 kleuren de mooiste Ram en Voedster gekocht.
Na mijn aankoop kwam ik Cor Ammerlaan tegen, en na mijn verhaal vertelde hij mij dat ik daarmee een nog grotere concurent van hem was geworden, want hij fokt het zelfde.
Wij hebben meteen de afspraak gemaakt dat als een van ons wint de ander hem daarmee feliciteerd en hem een drankje aanbied. van_harte
Niet lang erna kwam mij ter ore dat Joop van Lith (Voorzitter), en Johan Wijfje (Secretaris) ook konijngrijs gaan fokken, hiermee is het groepje wel heel groot geworden, maar mijn afspraak met Cor blijft gewoon van kracht en wat die twee nieuwe 'concurenten' doen dat is nog maar de vraag.
Het wordt nu wel spannend met de Aar, Rijn en Gouweshow wie het mooiste konijn heeft gefokt en wie het beste Konijngrijs heeft groot gebracht. Het is eigenlijk een competitie in een competitie! De tijd zal het leren wie de beste diertjes heeft en wie ze het beste onderhoud.

Maar nu even iets anders wat eigenlijk ook met de Konijnenfok te maken heeft.
Afgelopen 3 Februari 2011 ging ik samen met mijn vrouw naar Rotterdam, ik moest nodig nieuwe kleren ?? (ik vond van niet maar de vrouw heeft wat dat aan gaat de broek aan, dus wij gingen op pad).
Toen wij er aankwamen zagen wij een menigte wachten aan de kant van de weg, en het waren toch wel heel veel Nederlanders met een Aziatische achtergrond!
Bij navraag vertelde zij mij dat zij stonden te wachten op de draken die het Nieuwejaar in zouden wijden. Hiermee gingen mijn voelsprieten iets omhoog staan, ik had namelijk eens in een berichtje gelezen dat het komende jaar het "Jaar van het Konijn" zal zijn.
Daarbij dacht ik nog dat het wel leuk zal zijn om eens dieper in de materie te duiken en eens uit te zoeken wat, waar, waarom en hoezo van dit komende jaar.

Dus ik ging eens verder op onderzoek uit, en kwam bij een andere man uit om te vragen wat dit allemaal inhield?
Daar vertelde deze man, met de naam Ho Fangschu Ming, mij zeer veel informatie die ik hieronder zal publiceren, want hij had heel veel geschreven informatie die ik jullie niet mag onthouden:

 

De Chinezen denken dat het dier, één van de vijf elementen in het negen-sterren-symbool, een grote invloed op de persoonlijkheid en het lot heeft. Men zegt wel: "Dit dier draag je in je hart".

chinese_horoscoopChinees nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese Feestdagen.
Het wordt gevierd vanaf de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender.
De eerste dag is de dag waarop de tweede (maar heel soms de derde) nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt. Niet alleen in China en Taiwan, maar in vele Chinatowns in de wereld wordt het gevierd. Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen ook hun nieuwjaar. Maar ook Mongolen en Tibetanen (losar) vieren het op dezelfde datum.
In 2011 is het Chinese jaar: 4708.

Niet iedere nieuwjaarsdag valt op de tweede nieuwe maan na de winterwende. Nieuwjaar valt op de derde nieuwe maan wanneer er een elfde of twaalfde maand voor het nieuwe jaar valt. De eerstvolgende keer dat dit gebeurt, is in 2033.
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.
De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.
Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt. Ook gaat men vaak samen eten. Steeds vaker komt het voor dat families in een restaurant eten op de avond voor het nieuwe jaar.
Het niet bij familie kunnen zijn met Nieuwjaar ziet men als zeer jammer, te vergelijken met het moeten overslaan van Kerstmis in het westen. Men probeert dan ook altijd om bij familie te kunnen zijn.
De Chinese staatstelevisie zendt ieder jaar een festival uit met zang, dans, circusnummers en cabaret. Volgens legenden was Nian (uitgesproken als [njen]) een mensetend prooidier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn.overgang

Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen. Behalve voor Chinezen. Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.

Dit feest (en de twee dagen er op volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië - en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, dat is de dag waarop de tweede nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt. Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier - en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn.

konijn

2011 Chinees Nieuwjaar

- Het Jaar van het Konijn -

happy_new_yr_2011_chinees_jaar_konijn

Konijnen zijn gevoelige schepselen, die groot belang aan vrede en kalmte hechten.
Het konijn is ook het teken dat op levensduur en fortuin wijst. Konijnen zijn meestal begaafd en erg ambitieus. De konijnen zijn zeer tactvol en kunnen over contracten met grote duidelijkheid onderhandelen. Het zijn prettige mensen, vriendelijk, attent en met veel gevoel naar anderen. Konijnen weten hoe ze onenigheden moeten opvatten en zullen nooit gestrest worden. Iedereen mag de konijnen voor hun koele nederigheid. En toch, wanneer het moeilijker wordt, zal het konijn zich uit de voeten maken en het probleem aan anderen laten. De konijnen zijn ook overgevoelig en overdreven sentimenteel. Zij neigen humeurig te worden en een stille geslepenheid te hebben onder hun zachte vacht. Konijnen zullen denken, dat zij voorzichtig zijn maar in werkelijkheid, houden van zij er van om kwesties ingewikkelder te maken. Ze geven zich vaak over aan het aller-slechtste scenario.

 

Dan hoop ik hierbij dat ik hiermee jullie meer inzicht hebt verschaft over het Chinese Nieuwjaar en de betekenisen van de dieren en zo verder. Ik vond het altijd wel leuk om een Chineze Kalander te krijgen bij mij lokale Chinees maar de betekenis begreep ik nooit zo erg. Hiermee ben ik wat wijzer en ik hoop jullie ook.

Ik hoop tevens dat het Fokseizoen, wat nu begonnen is, voor een ieder goed verloopt en dat jullie met de volgende Jongdierendag en de A.R.G.Show weer hoge ogen in predicaat mogen gooien.

Met vriendelijke Groet:
Uw Razende (Chineze) Reporter !

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015