Razende Reporter Deel 3

Goedendag, vrienden van de pluimvee- en konijnenfokkersvereniging Nieuwkoop en Omstrekken.

 

Wat ik nu hebt mee gemaakt zouden jullie niet willen geloven als ik niet een aantal mensen had gehad die het kunnen bewijzen dat het werkelijk is gebeurt.
Maar laat ik bij het hele vroege begin van dit verhaal beginnen. Ik zat rustig thuis een verhaal te schrijven over het nieuwe jaar en wat hij ons allemaal zal brengen tot mij telefoon begon te rinkelen. Het was de HR. Wijfje, of ik misschien zin had om mee te reizen naar

 

 

de Noordshow in Zuid Laren om daar eens te zien hoe een grote show vol met pluimvee geregisseerd werd. Daar hadden ze wel 10.000 beesten zitten, en dat is wel wat meer dan de 550 beesten in Nieuwkoop.
noordshow_kleur3Hij vertelde mij ook nog dat we met zijn allen met een busje zouden gaan en dat wij a.s. zaterdag 10 januari om 8 uur zouden vertrekken. Als ik mee wou, dan wilde hij het wel snel weten, want er konden maar 8 mede reizigers in de bus en die zit normaal zo vol. Ik vertelde dat ik normaal gesprokken met mijn vrouw zaterdags naar de markt en de winkels ging om boodschappen te doen voor de hele week, want we werken allebij, dus voor boodschappen is doordeweeks niet veel tijd, maar ik zou het er over hebben en ik zal hem wel even terug bellen met de uitslag.
Na een goed gesprek kreeg ik de zegen van mijn vrouw en stond ik zaterdag om 7.45 uur vol goede moed te wachten op de dingen die komen gingen.

We gingen in totaal met 8 man in het busje van ‘van der Laan’ richting Zuid laren en onderweg hebben wij gezellig zitten praten over koetjes en kalfjes en over de diertjes en over het komende fokseizoen. Ook werd er een aantal keer gevraagd of ik ook geen konijntjes en of kipjes zou willen houden, want het was zo leuk en gezellig.
Ik vertelde dat ik niet zo heel veel ruimte had in mijn tuin, want de tuin is meer iets van mijn vrouw en ik bemoei mij niet zo veel ermee. Maar volgens de heren was er niet zoveel ruimte voor nodig. Ed vertelde dat hij begonnen is op een balkonnetje met 14 hokken en nog genoeg ruimte over had om buiten te zitten. En als ik echt wat zou willen dan had ik van Ed wel een Ram kunnen krijgen en van Johan wel een Voedster.

Zo al pratend hadden wij de Prins Bernardhoeve in Zuid Laren bereikt en mochten wij de show betreden, en ik moet zeggen, noordshowik heb grote shows gezien maar nu begrijp ik waarom ze een dergelijk grote hal nodig hebben voor een dergelijk show.
Het is werkelijk niet te geloven hoeveel dieren er waren, al waren er dit jaar minder dan verleden jaar.

 

Er was een aparte hal voor de konijnen en een aparte hal voor de kippen en dan ook nog eens een hal voor de duiven en jeugd inzenders.

 

Ik moet zeggen dat ik werkelijk mijn ogen hebt uitgekeken, zo veel dieren er waren en ook nog eens zoveel soorten er zijn.

 


seramaZelfs waren er Serama’s tentoongesteld op de Noordshow waar er nog geen Nederlandse standaard voor is, dus dit ras is nog niet erkend in Nederland, maar in de PKV Nieuwkoop en Omstreken zit wel iemand die bezig is om de Serama’s mooi en goed op te fokken.

 

Zodra dit ras erkend is, zal hij met mooie beesten proberen om de prijzen in de wacht te slepen.

 

Volgens Dhr. Caspers, ”de fokker deze mooie kipjes”,  maakt hij hele goede kans, want de kipjes op de Noordshow zijn lang zo mooi niet als dat hij thuis had zitten.

 

Hij wacht vol goede moed op de erkenning en tot die tijd fok hij met veel plezier deze mooie beestjes want zeg u nu zelf, als u deze mooie beestjes ziet dan bent u toch ook een beetje week in de knietjes ???

 


 

Ook in de konijnen hal was er weer veel te zien en daar kreeg ik toch de zin om kleine Dwergkonijntjes te houden.

 

Ik besloot om mij eens goed te laten informeren door C. Ammerlaan en E. de Jong, want dat zijn de Dwergkonijnen fokkers en Ed was ook nog een nieuwe fokker, dus die kon mij veel vertellen over het Fokken, de huisvesting en de verzorging.

 

Ik moest er natuurlijk voor zorgen dat ik een goed onderbouwt verhaal had voordat ik het aan mijn vrouw zou voorleggen en vragen om een stukje tuin om mijn nieuwe hobby uit te proberen.

 

Als eerste had ik het probleem: ”wat voor soort ging ik fokken “. En daarna had ik het probleem: “hoe neem ik ze mee naar huis”. Ik wist helemaal nog van niks, dus maar op zoek naar Cor of Ed voor mijn belangrijke vragen.

 


 

De lunch was nu reeds aan gebroken en ik vond ze allemaal aanwezig in de kippenhal alwaar zij reeds aan het eten waren.

 

Ik vrolijk er tussen gedoken en leuk mee gebabbeld over de show en wat ik nu moest doen als ik me ook bedacht om te gaan fokken?

 

Ik kan u zeggen, de mannen zitten vol met ideeën en suggesties dat ik licht mijn hoofd werd. Alleen al bij het aanhoren er van.

 

Na de lunch heb ik Ed even apart genomen en met hem er even over door gepraat en hierin hebben wij een aantal afspraken gemaakt.

 

1. Ik kom volgende week even bij hem langs om te kijken hoe hij het allemaal heeft gedaan en nu nog steeds doet.

 

2. We gaan kijken voor hokken en ruimte die ik eventueel nodig heb voor mijn hobby.

 

3. Op de Kleindierenexpo gaan wij op zoek naar diertjes om mee te gaan fokken.

 


 

Na dit verhelderende gesprek ben ik wederom terug gegaan naar de konijnenhal om op zoek te gaan naar mijn toekomstige konijnenras en mij een beetje proberen in te lezen in de keuringskaartjes om te zien waar er op gekeurd werd en hoe je ze goed moet krijgen voor img0054aeen show.

 

Na twee uur doorgebracht te hebben in de konijnenhal, wist ik het bijna zeker welke dier het werd. Maar dat hield ik nog even voor mezelf en ook hoe ze er uit moesten zien om ze een goede beoordeling te laten krijgen op de Show.

 

Het was inmiddels al 15.30 uur en ik was nog niet eens over de markt gelopen die daar in het midden gebied werd gehouden. Ook had ik ondertussen wel een aardige dorst gekregen.

 

Aan de dorst had vrij snel voldoening gevonden en aan de markt had ik iets langer nodig. Niet te geloven wat er allemaal te koop is voor de Huisvesting en verzorging van je diertjes.

 

Nu ik zo over de markt aan het zwalken was kwam ik er achter dat ik de Duiven en Jeugdshow hal helemaal vergeten was te bezoeken en ik had nog ongeveer een uurtje. Dus ik maar snel nog even een bezoekje aan deze hal brengen.

 


img0062a

 

Echt, 1 dag een dergelijk show bezoeken is echt bijna onmogelijk wat er is zo veel te zien en te bezoeken dat het bijna topsport is.

 

In de duivenhal waren weer vele vreemde rassen en ook weer een aantal bekende die ik op de Jongdierendag en op de Aar-, Rijn en Gouweshow had gezien.

 

De Neurenberger Zwaluw en de Cauchois en ook nog de Oud Hollandse Meeuw. Ook de Brunner Kropper was weer in grote getallen aanwezig en de ene Kropper had een grotere balg op gezet dan de andere.

 

Het was een verademing om hier rond te wandelen.

 


 

Tot mijn grote verbazing begonnen ze plotseling allemaal in te kooien, dus show was afgelopen, maar ik besloot om volgend jaar hier zeker weer terug te keren om wederom mij te laten verbazen door de mooie beesten die hier tentoongesteld worden.

 

Ik hoop dat er meer van jullie op het idee zijn gekomen door mijn aanstekelijke verhaal zodat er volgend jaar meer personen naar Johan bellen om een plaatsje te reserveren in de bus.

 

Bij mijn tocht naar de uitgang begon ik mij af te vragen hoe de beesten van de fokkers in de bus naar huis kwamen en ik dacht dat ze daar wel voor gezorgd hadden.

 

Bij mijn terugkeer bij de bus kwam ik er achter, ze gaan gewoon met fokkers mee in de bus en de verwarming gaat gewoon uit en zo hebben ze ook geen last van de warmte, want binnen in de hal was het iets kouder dan dat het in de bus was, dus daar hebben zij geen last van, werd mijn verteld.

 

Ook de terug reis was weer een gezellige aangelegenheid waar er langdurig gesproken werd over de beoordelingen en de fokvoorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

 

's Avonds om precies 8 uur stopte de bus weer bij de Nieuwveenseweg alwaar wij weer werden los gelaten om richting huis te vertrekken.

 

Ik moet zeggen dat ik mij kostelijk had vermaakt en na de chauffeur het verschuldigde bedrag te hebben vergoed, ging ik vol ideeën en vragen naar huis, waar mijn vrouw op mij wachte en waar ik een goed gesprek mee gingen voeren!

 

Ik hoop dat mijn gesprek met Ed volgende week goed verloopt en dat ik mijn diertjes mag houden van mijn vrouw.

 

En ik hoop dat ik op korte termijn hokken kan vinden voor mijn konijntjes, zodat ik 24 Januari op de Kleindierenexpo mijn beestjes kan gaan uitzoeken.

 

Hoe het allemaal vergaat, dat zal ik wel weer in het volgende verhaal vertellen, dus tot dan….

Uw gast en binnenkort konijnenfokkende Reporter!

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015