Razende Reporter Deel 4

<strong >
Van uw Razende Reporter!

Beste vrienden van de Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging Nieuwkoop en Omstreken, zoals ik in mijn laatste verhaal had belooft, volgt hier mijn bevinden op de Kleindieren<em >expo die gehouden werd in de veemarkthallen in Utrecht.
Maar eerst met ik nog even vertellen over mijn bezoek aan Ed de Jong op de zaterdag de 17e januari die ik aflegde samen met mijn vrouw.

 

 

Want na mijn goede gesprek met mijn vrouw zijn we er uit gekomen dat ik eigenlijk ook een hobby moest hebben, want zij ging heel graag tuinieren en lezen en ik had nog geen hobby, behalve Tv kijken dan.
Maar zoiets is geen hobby, volgens mijn vrouw, dus was zij eigenlijk wel blij dat ik zo enthousiast was over de kleine beestjes.

Bij onze aankomst in de Lindelaan in Nieuwkoop was Ed nog bezig met het verschonen van de hokken en met het geven van Wortellof, want volgens hem waren de konijntjes er dol op. clip_image001
Ed was tevens ook bezig met de beestjes te wegen om ze een beetje op gewicht te krijgen en om de pootjes in de karnemelk te dopen om te zorgen dat ze mooi wit waren. Volgens hem gingen de konijntjes de pootjes schoon likken en daarmee ook de vuiligheid op likken, dus het was een eigen schoonmaakmiddel dat de konijntjes zelf doen.
Na het opruimen van al zijn spullen zijn we binnen even rustig een bakkie koffie gaan drinken en kijken wat voor een soort diertje het zou gaan worden, en de keuze is gevallen op “Middenblauw Marter”.
Dit is misschien een makkelijke keuze maar na diverse plussen en minnen bij elkaar opgeteld te hebben en ook nog van elkaar af getrokken te hebben, is dit toch mijn leuke kleine beestjes geworden.
Hierna kwam het hok, dat ik ook nog moest hebben, want de beestjes los laten lopen was van te voren geen goed idee.
Ook die was snel gekocht bij de Firma Jalo in De Hoef, dus nu kunnen we op de Kleindierenexpo gaan kijken naar een leuk setje en ik mag ook van Ed een voedstertje hebben, zodat ik rustig met mijn hobby kan beginnen.
Na nog wat heen en weer gesprokken te hebben, zijn wij om 3 uur weer richting huis gegaan met de afspraak dat we op 23 Januari met elkaar naar Utrecht zouden rijden om een leuk setje daar te kopen.

 

Het is nu zover, we hebben een bezoekje gebracht en ik ben nu de eigenaar van een mannetjes en een vrouwtjes konijn en ze hebben niet zo een hoog predicaat maar ik vind ze mooi.
Volgens Ed zijn ze al oud genoeg om ze te laten dekken, dus dat laten we ze ook meteen bij thuis komst doen.???
(Die vraagtekens betekenen dat ik niet weet wat er gaat gebeuren, maar dat legt Ed mij nog wel uit).

 

clip_image003Terug naar het begin, we komen in Utrecht aan en ik schrok toch wel weer van de hoeveelheid beesten die daar in een immense hal zitten en er rustig op los kakelen en door het hok zitten te springen.
Ik was samen met Ed en Johan, Joop en Kees-Jan en later ook nog met Cor en Cees en daarna nog veel meer waar ik de namen niet meer van weet.
We gingen eigenlijk meteen naar de Middenblauw Marters want Ed had daar ook zijn beestjes zitten en die wilden hij ook als eerste zien om te kijken wat ze voor predicaat hadden gehaald.
Met een 2 x
Z-G was hij heel tevreden en was weer een blij mens en met de beestjes die hij daar had gekocht was hij nog blijer, want dat waren een Z-G en een 4e F.
Maar ik vond daar eigenlijk meteen een mooi diertje, maar volgens Ed was het al een oud beestje en ik moest toch wat jonger kopen want deze was al 3 jaar oud. Het was iets met de oornummers of zo???
Na wat kijken, heen en weer lopen en nog eens kijken, kwamen wij er uit, het werd een Voedster en een Ram uit mei 2008. Een kwam bij een fokker uit Nieuwegein en een uit Rotterdam, dus geen broer en zus, want dat mag ook weer niet (
hierover werd ik snel ingelicht en vond het ook een rare aangelegenheid om broer en zus met elkaar te kruisen).

 

Na de beslissing zijn we naar het verkoop kantoor gelopen en hebben daar de aankoop bezegeld. Nu werd het eerst tijd voor een bakkie koffie met een koek als gebak, ik was tenslotte eigenaar geworden van twee konijntjes.
Tijdens het drinken van het Bakkie koffie kwamen de verhalen over fokken en bijhouden van de beesten en over diverse ziektes die er kunnen optreden door het jaar heen.
Ik begon alweer te denken: is het wel een goede zaak om de konijntjes mee te nemen. Maar iedereen houd de beestjes dus ik kan het ook wel doen dacht ik steeds.

Tijdens het praten werd er ook verteld over het samengaan van twee bonden in Nederland, de NHDB en de NKB, zodat ze voortaan als KLN “Kleindier Liefhebbers Nederland” door het leven gaan.
Ze ze zijn nu een grote bond die zich meer
kan inzetten om de Keurmeesters te controleren, bij Shows te helpen met organisatie problemen en diverse neven activiteiten.

 

Op de terug reis werden de eerste grapjes alweer gemaakt, zo van: “Er is weer een top fokker erbij gekomen, dus nu wordt het nog zwaarder om een prijs te winnen”.
Ook werd er besproken dat de konijntjes bij thuiskomst meteen bij elkaar te zetten, want nu is de voedster speels dus nu is de tijd om met het fokken te beginnen. Anders moet je weer wachten tot het wat warmer wordt, anders wil het vrouwtje geen toenadering zoeken.
Het is net als bij de mensen, als de vrouw wilt dan kan er iets gebeuren anders wordt het helemaal niks.

 

We zullen zien want het wordt met de beestjes, maar daar zal ik de volgende keer wel weer wat over vertellen.
In ieder geval hoop ik dat er weer een goed fokjaar aan komt en tot de volgende uitgave van dit leuke blad.

Uw razende, blije, konijnenfokkende reporter.


KLN

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015