Razende Reporter Deel 5

Beste vrienden van de Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging Nieuwkoop en Omstreken,

ik ben peetvader geworden van mijn Dwergkonijnen.
Het zijn echt schatjes van jonkies en je kan nog niet zien wat het wordt en hoe het wordt maar ik ben er dol blij mee en ik ben zo trots als een pauw.
Toen ik er achter kwam dat ze geboren waren heb ik direct Ed gebeld, want hij is toch de degene die mij aan die beestjes had geholpen en die ik vertrouwde de aankoop van het hok en die ik geloofde met alle andere zaken die ik had aangeschaft. Hij vertelde mij dat hij ‘s avonds wel even langs zou komen om de jonkies te bewonderen.
Ik was er zo blij mee dat ik voor ‘s avonds gebak bij de koffie had gekocht, want ik vond het eigenlijk toch wel een wonder.

 

De week van te voren had ik al heel goed het hok schoongemaakt, nestjezoals ik had gelezen op internet en in de boeken die ik er op had nageslagen.
Ook had ik het hok ingespoten met schoonmaakmiddel, verdunt met een hoop water en ik had een mooi schrapselbed van houtsnippers gemaakt, waar de jongen rustig in konden liggen.
De voedster had een mooi bedje van haar vacht bij elkaar gelegd, en nu had ik toch maar weer een mooi nestje jonge konijntjes die ik wel aan iedereen wilde laten zien.
Mij vrouw werd er op een gegeven moment toch wel een beetje kribbig van toen ik voor de 25ste keer bij het hok stond te kijken en vertelde mij dat het niet goed zou zijn voor de kleintjes, dat ik zo veel voor het hok stond.

In de avond kwam Ed langs en die deed het hok gewoon open en die ging met z’n handen door de konijnenpoep en die ging ook nog gewoon met z’n handen in het nest voelen.
Ik stond werkelijk met stomheid geslagen alles aan te zien??
Ik vroeg ook aan hem waarom hij het allemaal deed, en hij vertelde mij dat ik toch wilde weten of ze nog leefde en of er misschien dode en levende bij elkaar in het nest lagen?? Daar moest ik wel met 'ja' op antwoorden.
Hij legde mij daarna het volgende, wat eigenlijk heel erg simpel en heel doeltreffend is, uit:

- Er moet de eerste dag een nestcontrole gedaan worden. Als de voedster haar nest erg beschermd kun je haar beter even weglokken van het nest.
- Haal je hand door de mestplek van het konijn, zodat je geen andere geur op de jongen overbrengt.
- Controleer voorzichtig of alle jongen leven door ze met 1 vinger aan te raken en te voelen of ze warm zijn. Dode jongen liggen meestal onderop en die moet je uit het nest halen.
- Als er jongen naast het nest liggen, kun je die het best bij de andere jongen leggen.

Na dit mij te hebben vertelt had hij nog wat nuttige tip voor mij die ik toch maar even snel hebt op geschreven:

- De eerste 10 dagen kunnen de jongen het best met rust gelaten worden.
- Tussen de 10 en 14 dagen zullen de oogjes open gaan en de jongen zullen actiever worden. Je zult ze ook voor het eerst buiten het nest zien komen.
- Vanaf dag 18 -22 zullen ze steeds vaker vanzelf rond gaan lopen. Dit betekend dat je veel tijd met de jongen door mag gaan brengen, om ze goed te socialiseren.
- Pak ze voorzichtig op om ze te laten wennen. Speel met ze, en laat ze dan vooral op jou afkomen.

Ik was alweer wat wijzer geworden en vroeg dus meteen maar wat zijn bevindingen waren bij zijn zoektocht door het nest van mij jonkies. Hij wist mij te vertellen dat ik twee jonkies had en dat ze alle twee leefde en er goed en gezond uit zagen.
Hij wist het nog niet zeker maar er zat tenminste 1 witte bij en de ander kon wel eens een donkerblauw marter zijn.
Hij vertelde mij ook nog dat ik iedere avond goed moest opletten of ik de nest haren zag bewegen, want dat betekende dat ze nog leefde.
Na een week moest ik maar rustig met mijn handen door de konijnenpoep gaan en voorzichtig het nest een beetje open leggen, want van warmte worden de oortjes te groot en dat is niet zo goed bij de keuring en bij het door fokken.

Toen hij weg ging heb ik eerst nog even alles wat hij mij vertelde opgeschreven en in een boekwerkje vermeld, want dit kon ik later dan allemaal nog een keertje na lezen.

In de volgende weken heb ik keurig het nest open gemaakt na de eerste week en na de derde week heb ik een aantal malen de konijntjes uit het hok gehaald en geaaid en tegen ze gesproken.
Na vijf weken kwam Ed de Jong  nog maar een keer langs om mijn jonge konijntjes te bewonderen en hij vertelde mij dat het hele mooie beestjes waren die misschien wel hoge ogen gingen gooien bij de diverse tentoonstellingen.

Na zeven weken vond ik het tijd dat de jongen naar hun eigen nest gingen, dus heb ik voor hen een leuk hokje uitgezocht en heb er een mooi bedje van schrapsel en hooi in gemaakt en heb hun uit elkaar gehaald.

Na 10 weken kwam ik Ed tegen op het dorp en begon weer over mijn jonge konijntjes te praten, want ze waren weer goed gegroeid en het werden al weer hele beestjes.
wit_en_blauwEd vroeg mij toen wat het nu precies waren, ik vertelde hem dat het een mooie Witte en een mooie Midden Blauwe was.
Hij schoot in de lach en vroeg mij: "Zijn het Vrouwtjes, `Voedsters` of zijn het Mannetjes, `Rammetjes`?", en ik moest hem eerlijk zeggen dat ik dat niet wist.
Hij had die dag toch niet zoveel om handen dus hij ging wel even met mij mee naar huis om ze te ´seksen´, controleren wat ik nu precies had gefokt.
Ik kwam er toen achter dat ik een Voedster en een Ram had gekregen.
De Witte was toch niet zo mooi als dat hij in eerste instantie dacht te zien, want de pootjes waren iets te licht ten opzichten van de kop, maar het was een mooi Vrouwtje.
Hij vertelde mij dat hij wel een Mannetje had dat Donker Blauw was en als je die twee zou kruizen, dan kreeg je hele mooie Midden Blauw uit en dat was wat ik eigenlijk fokte dus ??? ik was er eigenlijk best wel goed mee uit gesprongen en ik was wederom weer zeer blij met dit bericht.
Meteen hebben we samen ze aan een eerste keuring onderworpen.
Gewicht, grond kleur, vorm en hoe hij zich stelt voor de jury. Dit was wederom leerzaam en hij vertelde mij dat ik nog even twee weken voor de Jong Dierendag ze even split-erwten door het voer moet geven, want dan raken ze sneller hun nest/losse haren kwijt zodat ze er goed en mooi uitzien.
Dit was weer iets voor mij boekje, dus zat ik 's avonds weer thuis achter mijn computer alles netjes in boekvorm uit te typen en op te slaan voor mijn verdere fok leven.

Ik ben nu wel een beetje zenuwachtig wat mijn konijntjes gaan doen met de Jong Dierendag, maar daar over zal ik jullie nog wel vertelen.

Tot dan...+

De Razende Reporter

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015