Langshan, een bijna vergeten hoenderras

Langshan CroadLangshan is een oud Chinees ras. Langshan staat vrij vertaald voor Wolfsheuvel, welke in het noorden aansluit aan de Yangtze rivier, en een grote Boeddhistische betekenis heeft. De oorspronkelijke Langshan was zwart van kleur met een flesgroene glans, en met voetbevedering.
De Britse majoor Croad heeft deze hoenders in 1872 meegenomen naar Engeland. Een nicht van deze majoor heeft voor vele jaren dit hoen geshowd en gepromoot. Voor haar heeft men in latere jaren de naam Croad toegevoegd.
Dit ras is tot de 2e Wereldoorlog erg populair geweest in Engeland als dubbeldoelras , goede leg en uitstekend braadkip, en deed het prima in de toen nog gehouden legwedstrijden.
Na de 2e Wereldoorlog is het aantal snel teruggelopen en staat in enkele landen op de rode lijst.
De eieren hebben een bijzondere rossig-bruine kleur met matte glans. Later heeft men door selectie ook de Duitse-Australische en de Moderne Langshan gecreeerd.
De Duitse en Moderne Langshan (Engels) hebben geen veren aan de loopbenen en zijn iets hoger gesteld. Later is ook de krielvorm ontstaan.


langshan eierenMomenteel zijn de erkende kleuren in Nederland: zwart, wit en blauwgezoomd. Klik hier om alle kleurslagen terug te zien.

De Langshan is imposant, intelligent, gracieus en rustig, zelfs de hanen. In een groot aantal hoenderrassen is Langshanbloed terug te vinden, o.a. Orpington, Australorp, Mechels hoen, Zwarte Wyandotte, Barnevelder en Marans.

Ikzelf fok de Witte Barnevelder. Omdat ik zag dat deze beperkt gehouden kleurvariant afweek van de heel veel gehouden Bruin-Zwartgezoomde, zocht ik naar de mogelijkheid om dit gelijk te trekken.
Omdat C.S. van Gink, oud Pluimveeteeltconsulent en oud Hoofdredacteur van Avicultura, keurmeester en beroemd tekenaar van hoenders, in zijn boek HOENDERS aangaf dat het type en bouw van de Barnevelder vooral afkomstig was van de Langshan, ben ik op zoek gegaan naar een grote Witte Langshan.
In de doorgenomen catalogussen kwam ik alleen de kriel tegen. Vervolgens heb ik de voorzitter van de Langshanclub Duitsland een E-mail gestuurd, met de vraag een fokkersadres te noemen dichtbij de Nederlandse grens.
Langshan witTot mijn verbazing gaf hij aan dat er een fokker uit Driebergen, Arie Tollenaar, recent een aantal Langshans had opgehaald. Arie bleek een groot aantal Langshans te houden in Zwart, Wit, Blauwgezoomd en zelfs Koekoek (Duits erkend).
Na mijn telefoontje nodigde hij mij meteen voor de zondag uit. Het was Moederdag en samen met de familie aan de koffie en gebak was uiterst plezierig ontmoeting. Hij had een grote tuin, ook al omdat zijn buurman 12 jaar eerder bij hem kwam om zijn tuin ter verkoop aan te bieden. De buurman had gokschulden, en door deze verkoop kon de buurman in zijn huis blijven wonen. Aldus gebeurde.
Arie beschikte nu over een reeks aan rennen met wel 100 grote Langshans. Hij vertelde dat hij tot de laatste der Mohikanen behoorde en door zijn hoge leeftijd (hij was toen 80 jaar) slechts nog aan een enkele lokale show meedeed. Vroeger kwamen er behoorlijke aantallen op de diverse tentoonstellingen.
Ik wilde een Wit exemplaar kopen, maar hij stelde voor, nadat hij gehoord had wat mijn bedoeling was, om er 2 mee te nemen en ‘na gebruik’ terug te brengen. Een uitstekend voorstel, en hij wilde van geen vergoeding weten.
Ik heb de2 Langshans samen gezet met mijn Witte Barnevelderhaan. Een week lang wilden de Langshanhennen niets van de haan weten, maar hielden het toch na een week niet langer uit, en gingen daarna tot acceptatie over.
De Witte Langshans hadden leiblauwe loopbenen, welke naar geel omgezet moesten worden. De kuikens (F1) hadden witte pootjes en dus niet direct bruikbaar.
Het daarop volgende jaar heb ik de hennen (F1) teruggezet op de vaderhaan. De helft van de kuikens kregen witte pootjes, de andere helft geel (F2).
Met deze nakomelingen werden prima resultaten behaald o.a. de Clubshow op Galinova, maar ook in Duitsland bij de Clubshow.
Momenteel is in collegiaal overleg ook fokmateriaal uitgezet bij een aantal GrootWitfokkers. Het gehele proces en de afgelegde weg was een heel plezierig avontuur.

Helaas is Arie Tollenaar in het voorjaar 2013 overleden, en zijn prachtige collectie grote Duitse Langshans is afgevoerd. Slechts een beperkt aantal is elders ondergebracht.

Cor Ammerlaan Nieuwveen.

        

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015