De Serama

Mijn naam is Petra Wilhelmus en ben samen met mijn man en twee kinderen woonachtig in Zevenhoven in Zuid-Holland, in het mooie Groene Hart.
Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met 3 zijdehoenders en daarna wyandotte kriel kippen. Omdat het houden van kippen me erg beviel wilde ik graag verder met deze hobby: ik wilde gaan fokken. Maar voor fokken heb je naast de hennetjes natuurlijk ook een haan nodig en veel ruimte. Omdat wij in een woonwijk wonen waar rekening gehouden moet worden met de buren ben ik op zoek gegaan naar een kippen ras dat niet te groot is en waarvan de haan geen luid gekraai produceert. Zo kwam ik in aanraking met DE SERAMA.
Ik ben secretaris van Serama Nederland en lid van Seramaclub België, Serama speciaal club Nederland en Konijn- en Pluimvee Vereniging Nieuwkoop en Omstreken.
Ik heb nu nog op zeer kleine schaal jonge dieren en kuikentjes te koop maar dat zal in de toekomst zeker uitgebreid gaan worden. Ik houd en fok alleen de Ayam Serama, de Serama met Maleise roots.


De Serama is een bijzonder kippen ras dat zeker de laatste tijd enorm aan populariteit wint.
Dit heeft de Serama te danken aan het zeer handzame formaat.

(het is het kleinste kippen ras ter wereld en soms niet groter dan een colablikje).
Hierdoor kan het zelfs in kleine (stads)tuinen of zelfs binnenshuis gehouden worden. Daarbij komt nog dat de Serama een zeer rustig en vriendelijk karakter heeft en erg tam is. Dit is ook erg leuk voor kinderen.
De haan kraait door zijn kleine formaat een stuk zachter dan de grotere kippenrassen. Er zijn zelfs Serama hanen die niet meer dan een zacht schor geluid produceren. Wat ook bijzonder is aan het Serama ras is dat er zonder veel problemen meerdere hanen met elkaar kunnen opgroeien. Hierbij moet men uiteraard wel rekening houden dat de verhouding haan/hen in balans is.

De Serama kan gehouden worden in koppels maar mooier is het als ze in trio's of in een toompje worden gehouden. Het Serama ras heeft haar oorsprong in Maleisië waar het enorm populair is. Het kipje wordt daar gezien de grootte niet gehouden voor het vlees en de eieren maar net als hier als huisdier waaromheen veel shows gehouden worden waar erg gelet wordt op het karakter van het diertje.

De shows zijn daar immens populair en een goede Serama kost een klein fortuin. Het is ontstaan door zorgvuldig kruisen van diverse rassen. Het kippetje is in 2001 geïmporteerd in Noord-Amerika en daarna via Nederland heeft het haar weg gevonden in Europa. Op 16 juni 2012 is de Serama als ras erkend.

Vooralsnog zijn fokkers voornamelijk bezig om het type(lichaamshouding) te verbeteren. Pas nadat men tevreden is over het type kan men gaan denken om b.v. op kleur te gaan fokken. Op dit moment zijn er al erg mooie variaties met betrekking tot de veerstructuur. Zo zijn er Krul Serama's en zijde vederige Serama's. Beide zijn erkend. Vaak wordt gezegd dat Serama kuikens toverballen zijn. Hiermee bedoelt men dat de Serama telkens weer een ander verenkleed laat zien tot het zijn uiteindelijke kleur houdt rond de geslachtsrijpe periode. Het is in veel gevallen niet makkelijk te voorspellen welke kleuren een Serama kuiken uiteindelijk gaat krijgen. Zo kan een volledig blond kuiken een ware metamorfose ondergaan om uiteindelijk een bruine, grijze, bonte enz...volwassen Serama te worden.

De Serama wordt verdeeld in drie gewichtsklassen; A,B,C.
Deze klassen vertellen dus niets over de kwaliteit van de Serama maar over het gewicht. Voor hanen en hennen verschilt deze indeling:

 haan  hen 
Jeugdklasse
 tot 500 gram  tot 425 gram
A-klasse  225-350 gram  200-325 gram
B-klasse  351-500 gram  326-425 gram
C-klasse  501-600 gram  426-525 gram


Een goede volwassen Serama heeft bij het pronken of alert staan een flink verticale houding waarbij de vleugels in 1 lijn met de ogen en poten naar voren gedragen worden. Soms worden de vleugels bij de hanen zelfs voor de poten gedragen. De kop wordt hierbij naar achter gegooid. Het mooist is als de Serama lange poten heeft In " stelling " moet de kop bijna de staart raken. De staartveren moeten breed en stevig zijn en de sikkels mogen niet doorhangen. De borst dient hoog en vol gedragen te worden en is gespleten (dubbele borstspier). De kam moet minimaal 4 tanden bevatten maar meer is zeer wenselijk.

Op dit moment zijn er twee "typen" Serama's te zien, al is type misschien niet helemaal het juiste woord. Er zijn lijnen die afstammen van het in Amerika gefokte typen. Deze kenmerken zich door een forsere gestalte en gewicht en vollere bevedering. Daarnaast is door een zorgvuldig fokprogramma vanuit directe lijnen vanuit Maleisië de Ayam Serama. Dit type benadert de Serama uit het thuisland het meest en kenmerkt zich door een ranker typen, veel langere poten, korte bevedering, hoger gedragen borst, verder naar achter staande S- vorm van de hals en wat extremere typen.

Tot slot wil ik iedereen graag uitnodigen om eens kennis te maken met dit bijzondere ras.
Serama Nederland organiseert een aantal malen per jaar een Serama dag waar iedereen die geïnteresseerd of nieuwsgierig is naar de Serama een kijkje kan komen nemen. Er vindt dan altijd een keuring van de ingezonden dieren plaats en is er een groot aanbod aan te koop staande dieren en ruime gelegenheid tot vragen stellen en informatie inwinnen.

Ook kunt u de site van Serama Nederland bekijken voor meer informatie: http://www.serama-nederland.nl/
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met een van de bestuursleden, zij helpen u graag verder.

Met vriendelijke groeten,
Serama Nederland,
Petra Wilhelmus.
(Bron tekst: http://seramawilhelmus.mysites.nl/)

Copyright ©  2020  PKV Nieuwkoop en Omstreken
Alle rechten voorbehouden.
Gemaakt door Rednose © 2015